Top 10 bezienswaardigheden in Istanbul

30-03-2019
Door Reisvisum.com

Istanbul stedentrip? Deze 10 bezienswaardigheden mag je niet missen! Istanbul, een van de grootste steden van Turkije, heeft al vele harten voor zich gewonnen. De westelijke oever van Istanbul ligt in Europa terwijl de oostelijke oever in Azië ligt. Dit is een van de weinige steden die in twee continenten ligt. Dat is echter niet het enige bijzondere aan Istanbul. Heb je een stedentrip naar Istanbul geboekt? Dan mag je deze bezienswaardigheden niet missen!

1. Hagia Sophia
De Hagia Sophia is een voormalige kerk, die door Ottomanen is omgebouwd tot moskee. Deze moskee was tot voor kort zelfs terug te vinden op de lijst met de tien mooiste gebouwen ter wereld. Nu staat de Hagia Sophia op de Werelderfgoedlijst van de UNESO. Dat belooft wat! Inmiddels is de moskee een museum waar iedereen welkom is. Het gebouw is erg groot en je kijkt je ogen zeker uit. De entree bedraagt 60 Turkse Lira, wat omgerekend iets meer dan 9 euro is. Kinderen tot 8 jaar krijgen gratis toegang.

2. Basilica Cisterne
Deze, ietwat lastig uit te spreken bezienswaardigheid, is een ondergrondse wateropslagplaats in Istanbul. De vertaling van Basilica Cisterne is ‘Verzonken Paleis’. Het is ook daadwerkelijke een paleis onder water. Basilica Cisterne laat zien dat er ook onder de fundamenten van de schitterende stad Istanbul veel te ontdekken valt. Voor slechts 20 Turkse Lira, omgerekend slechts 3 euro, kan je genieten van de mooie ruimte, architectuur en schitterende verlichting die de sfeer echt afmaakt. De ondergrondse wateropslagplaats is overigens gevestigd in de buurt van de Hagia Sophia. Zo kan je in een dag twee bezienswaardigheden bezoeken!

3. Serefiye Sarnici
Citytrip met een klein budget? Dan is de ondergrondse wateropslag Serefiye Sarnici een echte aanrader. Deze is namelijk helemaal gratis en ook nog eens een stuk rustiger dan de Basilica Cisterne. Zo heeft u alle tijd om rustig rond te lopen en alles te bekijken.

4. Ayasofya Hurrem Sultan Hamami
Ooit gehoord van de Turkse Hamam? Het is een behandeling waarbij het lichaam met speciale technieken wordt gereinigd. Het uitgebreide ritueel maakt het alleen al de moeite waard hier een bezoekje te brengen. Het gebouw is van zowel binnen als buiten mooi en verzorgd. Het is niet goedkoop, maar wel een fijne manier om te ontspannen na een aantal dagen bazaars, moskeeën en andere bezienswaardigheden hoppen.

5. Blauwe Moskee
De Blauwe Moskee, of eigenlijk de Sultan Ahmetmoskee, is een zeer bekende moskee in Istanbul. De moskee heeft haar naam te danken aan de blauwe tegeltjes die aan de binnenkant van de moskee te zien zijn. De moskee is overigens niet geheel blauw, hoor. Met maar liefst zes minaretten is dit van zowel binnen als van buiten een plaatje.

6. Turk Telekom Arena
Een echte mannentrip? Dan mag een bezoekje aan het bekende stadion van voetbalclub Galatasaray natuurlijk niet niet ontbreken. Je hebt er stadiontours, waarbij een gids je alle ins en outs over de verschillende ruimtes kan vertellen. Wel handig als je vooraf al wat research doet over de voetbalclub. Wil je een voetbalwedstrijd bijwonen? Dat is ook mogelijk! Zorg dat je ruim op tijd aanwezig bent, want het kan behoorlijk druk worden in en rondom het stadion.

7. Kapali Carsi
Een vrouwentrip? Dan is een bezoekje aan de bazaar Kapali Carsi een echte aanrader. In deze overdekte markt is vrijwel alles te koop: van servies, aardewerk en kruiden tot kleding en schoenen. De markt bestaat uit een straat met veel zijwegen. In deze grote bazaar kan je uren rondlopen. De verkopers willen je natuurlijk van alles aansmeren, dus kijk rustig rond en doe alsof je de mannen niet hoort. Ben je echt geïnteresseerd? Dan kan het spel der afdingen beginnen! Ben jij er klaar voor?

8. Kiz Kulesi
Midden in de Bosperus ligt een klein eilandje, Üsküdar. Met de ferry kan je van het vaste land naar het eiland varen om de Maiden’s Tower. Eenmaal boven heb je een fenomenaal uitzicht op het historische centrum, de Gouden Hoorn en natuurlijk de Bosporus. Op de muren is het historische verhaal over de Maiden’s Tower te zien, wat het extra leuk maakt deze toren te bezoeken.

9. Galata Tower
Bootziek of te weinig tijd om de ferry te nemen en de Maiden’s Tower te bezoeken? Dan is de Galata Tower een echte aanrader. Je kan met de lift omhoog - fijn, want je zet al zoveel stappen op een dag - en het uitzicht is schitterend. De entree is 25 Turkse Lira, wat omgerekend een kleine 4 euro is. Maar het uitzicht is het zeker waard. Vanuit de toren zie je verschillende moskeeën en kijk je uit over het centrum van de stad. ‘s Avonds heb je het mooiste uitzicht, dus als het niet te druk is raden we je aan om dan te gaan!

10. Beyazit Square
Last, but not least: Beyazit Square. Dit plein is niet zo toeristisch, wat prettig kan zijn na een aantal dagen omringd te zijn met net zulke reislustige personen. Hier zijn vooral lokale mensen te vinden. De universiteit van Istanbul is hier dichtbij gelegen, wat ook een leuke bezienswaardigheid is. Ook de Beyazit moskee is hier in de buurt. Omdat alles op loopafstand is, kan je nog snel de laatste stops van jouw stedentrip in Istanbul meepakken!